sobota 15. března 2014

Fair play

V březnu začali v kinech dávat film Fair play, režírovala ho Andrea Sedláčková.
Film je o běžkyni, která doufá, že splní limit a kvalifikuje se na olympiádu. Děj se odehrává v roce 1984 (pravděpodobně :). Běžkyni Annu hraje Judit Bárdos, žije se svou matkou Aňou Geislerovou, která kvůli svým aktivitám v roce 1968 dělá uklízečku a občas potají přepisuje protistátní dokumenty. Její otec emigroval na západ. Anna je talentovaná, nicméně trenér a šéfové české reprezentace chtějí, aby závodníci z východního bloku vyhrávali, tak začnou Anně podávat anabolické stereoidy. Když to Anna zjistí, odmítá to brát a ostatní závodnice ji začínají předhánět. Její matka doufá, že Anně se díky účasti na olympiádě podaří emigrovat, proto jí začne píchat steroidy potají.
Další důležitou postavou je Annin přítel Tomáš, který ji nakonec krapet nedokáže říct pravdu.

Film zajímavý, hlavně díky popsání režimu, který člověka dokázal zničit, dokázal na něj něco vytáhnout, dokázal si najít prostředky k donucení každého ke spolupráci.
Konec zajímavý, rozhodně to není komedie.
Ale taky to nebyla žádná pecka, na kterou bych se koukla znovu.
Některý věci byly fakt zvláštní, třeba když trenér řekl "Anna na to má, ale bez tohohle (stereoidy) ne". Tak to na to asi moc nemá, ne?
Na konci se i Anna musí rozhodnout, jestli podpoří režim a pojede na olympiádu, nebo ne...
Ale je to opravdu zajímavé, morální dilema a tak.
A taky chování toho trenéra, kdyby po mně někdo řval, nenechal mě odpočinout ani kdyby mi bylo fakt blbě, nevim, nevim, jak dlouho by mi nadšení pro sport vydrželo.
Zdroj: https://www.falcon.cz/film/fair-play

Žádné komentáře:

Okomentovat